Leentjes exploding kitchen
info@leentjes-exploding-kitchen.nl

BOLUSSEN 


  • 500 gram witte bloem (ik gebruikte Schär Brott)
  • 200 ml kokosmelk
  • 100 ml water
  • 50 gr boter
  • 1 ei
  • 10gr gedroogde gist
  • 10 gr suiker
  • 7 gr zout 


  • 400 gr bruine bastedsuiker
  • 5gr kaneel

 

Meng de kaneel met de basterdsuiker en zet appart.

Verwarm de kokosmelk en het water tot ca. 40 graden ( niet warmer, anders gaat de gist dood). Meng de bloem, gist, suiker en het zout. Doe hier de warme melk en het ei bij en kneed dit tot een bal. Snijd de boter in kleine stukjes en kneed dit door het deeg. Blijf door kneden tot de boter helemaal in het deeg is opgenomen.

Doe het deeg in een ingevette kom, dek af met huishoudfolie en zet op een warme plek. Laat het ca. 20 min rijzen. 

Strooi het suiker mengstel uit op het aanrecht en verdeel het gerezen deeg in 12 gelijke delen. Ik gebruik hier vaak de weegschaal voor, zo zijn alle bolussen even groot en tegelijk gaar, ook heb je geen ruzie over wie de grootste mag op eten ;)

Rol de deegjes uit tot een sliert van ca. 10 cm. Dit doe je dus op het suikermengsel. zorg dat de buitenkant wel een dun suikerlaagje heeft, te veel is niet handig straks! Dan breken ze te snel met oprollen. Stapel ze op en laat de suiker een beetje vochtig worden. ca. 10 min.

Rol voorzichtig weer de slierten door het suikermengsel tot ca. 20cm en laat ze weer even rusten.

Nu voor de laatste ronde, Ja, dit is het lastigste deel! rol ze weer door het suikermengsel tot 30 cm. Zorg dat je een bakplaat met bakfolie klaar hebt staan. Hier kun je ze direct op rollen (als soort van slak) Als je alle bolussen op de bakplaat hebt liggen spray je ze even in met wat water en dek ze af met folie. Laat ze nog zo'n 40 minuten rijzen! Leg de bolussen dus ook niet tegen elkaar aan.

Verwarm de oven alvast voor op 250 graden (boven en onderwarmte) 

Bak de bolussen af in het midden van de oven, ca 8 tot 10 min. Als je ze te lang in de oven laat zitten worden ze droog. Goed opletten dus! 

Zet een 2e bakplaat of grote snijplank klaar met bakfolie, als de bolussen uit de oven komen moet je ze direct op de kop storten. Let wel op, suiker is nog heel heet!

Nu is het smullen! Zowel warm als koud zijn ze lekker!